Accommodaties

Een bergvakantie waarbij je slaapt in berghutten en andere simpele accommodaties is doorgaans wat primitiever dan een vakantie met overnachtingen in vakantieverblijf zoals bijvoorbeeld een hotel. Je kunt bij een bergvakantie dus ook niet dezelfde eisen stellen aan het verblijf, sanitair en hygiëne.

Zo kan het voorkomen dat waterleidingen bevroren zijn, er geen wasgelegenheden zijn en toiletgelegenheden niet voorzien zijn van stromend water. Bij het boeken van een vakantie bij Bergsportreizen wordt ervan uitgegaan dat je deze omstandigheden accepteert.

Buiten Europa
Wanneer je een reis boekt die buiten Europa wordt georganiseerd, zijn de omstandigheden omtrent hygiëne en sanitair in de berggebieden vaak vele male slechter dan in Europa. Het is belangrijk dat je zelf zorgt voor noodzakelijke inentingen en/of medicijnen. Als je medicijnen gebruikt, zorg dan ook voor voldoende voorraad.

Het leven in een berghut

Tijdens de tochten en cursussen in de Alpen wordt meestal overnacht in berghutten. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel. Meestal zijn ze eigendom van Alpenverenigingen. Leden krijgen korting op de overnachtingsprijs. Behalve de hutten die eigendom zijn van Alpenverenigingen zijn er ook privé-hutten. Hier krijg je geen korting.

In berghutten geldt een aantal regels en gebruiken. In veel hutten mag je de verblijfsruimte nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimte met bergschoenen is overal verboden. Ook pickel en stijgijzers dien je in de hal of een speciale ruimte achter te laten. In de Zwitserse en Franse hutten zijn meestal huttensloffen aanwezig. In andere landen moet je hier zelf voor zorgen.

Overnachten
De beheerder van de hut wijst de slaapplaatsen toe. Je slaapt in het Lager, een soort slaapzaal met een rij matrassen naast elkaar. Dekens en kussens zijn aanwezig, maar je moet zelf zorgen voor een lakenzak. De matrassen zijn smal. Zo kunnen er in de beperkte ruimte zoveel mogelijk mensen liggen.

In de hutten worden eenvoudige maar voedzame maaltijden geserveerd. Hoewel in de hutten over het algemeen alles verkrijgbaar is, is het toegestaan je zelf meegebrachte etenswaren te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan tussendoortjes en oploskoffie, theezakjes en soep. Je kunt warm water bestellen om zelf dranken te bereiden.

De meeste hutten hebben een eigen generator voor electriciteit. Beheerders zijn altijd uitermate zuinig met deze energie, het licht gaat pas laat aan en uiterlijk om 22.00 uur uit. Vanaf die tijd is het ‘Hüttenruhe’. ’s Nachts is er vaak geen licht, dus is het handig een hoofdlampje mee te nemen. Reken op eenvoudige sanitaire voorzieningen: koud water, meestal een eenvoudig toilet en geen douches, hoewel er steeds meer hutten zijn die over douches en warm water beschikken.

Opruimen
Er wordt van je verwacht dat je meehelpt de hut leefbaar te houden door ’s ochtends de dekens op te vouwen, het slaapvertrek opgeruimd te houden, tafels af te ruimen en geen privé-spullen in het dagverblijf te laten slingeren.

Afval vormt een groot probleem. Het verdwijnt in septictanks of het gaat terug naar het dal, wat een kostbare zaak is voor een hut. De beste oplossing is dat iedereen zijn eigen afval weer meeneemt naar het dal.

Omdat berghutten zo geïsoleerd liggen is de bevoorrading gecompliceerd; vaak moet er gebruik gemaakt worden van kabelbanen of helikopters. Hierdoor zijn soms de prijzen van maaltijden en consumpties duurder dan in het dal.