Workshop Lawinekunde

Terug naar reisverhalenoverzicht

Hoe betrouwbaar is een helling onder bepaalde omstandigheden? Lawinekunde is een mix van statistiek en praktijkfactoren. Gerben Hofman wilde meer weten over de achterliggende natuurlijke invloeden. Hij vond die verdieping in de workshop Lawinekunde.

Zeven jaar geleden gestart met een cursus bij de NSAC, ziet Gerben zichzelf als een ‘gezelligheidstoerskiër’. Gemiddeld één keer per jaar gaat hij op pad en dan meestal met iemand die meer ervaring heeft dan hij. "Tijdens de cursus heb ik een stukje lawinekunde gehad, maar dat had onvoldoende diepgang om echt een sparringpartner voor mijn tochtgenoten te zijn. Dat begon te knagen."


Meters maken
De NKBV heeft de workshop Lawinekunde vorig jaar herzien naar aanleiding van de nauwere samenwerking met WePowder. "Zij hebben een leerzaam boek uitgebracht", vertelt Paul Otto, toerski-instructeur en lid van de Alpiene Opleidings Commissie Winter van de NKBV. Het resultaat is een combinatie van online leren en twee avonden met theorie en praktijkopdrachten. "Het is opgezet voor zowel beginners als deelnemers die al iets verder zijn, zoals Gerben." Toch moet zo’n workshop in de ogen van Paul de deelnemers er vooral van doordringen dat de ‘echte leercurve’ in de praktijk plaatsvindt. "Je moet condities ondervinden en meters maken, en bij voorkeur niet meteen zelfstandig. Het is raadzaam om een lokale gids te gebruiken of je aan te sluiten bij een NKBV-toerenweek of praktijkopleiding. Dat draagt niet alleen bij aan de veiligheid, maar ook aan het plezier. Gidsen en instructeurs weten de beste toeren en sneeuwcondities voor je te vinden."

Het landschap lezen
Analyseren van het lawinebericht, typische lawinepatronen, reductiemethode, natuurlijke en menselijke invloedfactoren; het is tijdens de workshop voor Gerben allemaal weer langsgekomen en uitgediept. Maar de grootste winst is dat hij opnieuw getriggerd werd om actief na te denken over lawinegevaren. "Ik kan het landschap beter lezen." Niet dat hij ineens veel spannender dingen gaat doen. "Het toerskiplezier blijft voorop staan. En natuurlijk die heerlijke afdalingen in de poedersneeuw."

Wil jij ook een workshop lawinekunde volgen? Bekijk dan het aanbod.