Bewust de bergen in

Geen enkele sport is zo verbonden met de natuur als bergsport. Waar je ook klimt, welke tocht je ook maakt, de natuur speelt altijd een grote rol. Daarom kan Bergsportreizen zich niet onttrekken aan haar verantwoordelijkheid NKBV-leden en ook niet-leden er toe te brengen de natuur zoveel mogelijk te ontzien bij het uitoefenen van de bergsport. Door verantwoord om te gaan met onze bergsportactiviteiten kun je je impact minimaliseren. Zo kan iedereen evenveel plezier hebben van de bergen. Ga daarom bewust de bergen in.

Ook jij kan eenvoudig een bijdrage leveren aan het behoud van het milieu door de onderstaande gedragsregels in acht te nemen:

1. Maak zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
2. Als je gebruik maakt van de auto: parkeren in het dal en niet zo ver mogelijk de berg op.
3. Ga kritisch om met verpakkingsmateriaal, neem het afval mee terug naar het dal.
4. Loop, indien mogelijk, alleen op de gebaande paden, zo voorkom je verdere erosie.
5. Laat dieren met rust, vermijd voederplaatsen, maak geen lawaai
6. Pluk geen bloemen
7. Houd je aan lokale regels

Duurzame producten in de NKBV-webshop
In de NKBV-webshop hebben we een aantal duurzame producten die je kan gebruiken op je tocht, zoals een bio-katoenen zak en een herbruikbare Boc'n Roll lunchwrap en drinkfles.

Meer info:
CIPRA
Respect the mountains
Alpenkonvention

Klimaatneutraal reizen

Een van de doelstellingen van de NKBV is haar bedrijfsvoering in 2020 klimaatneutraal te hebben. Mede daarom wil Bergsportreizen met ingang van 2018 haar cursussen en reizen in Europa CO2-neutraal aanbieden en vanaf 2019 ook de intercontinentale reizen die we in samenwerking met Snow Leopard organiseren.

Wat betekent dit voor het reis- en cursussenaanbod?
Bergsportreizen heeft de footprint berekend van een gemiddelde cursus of reis in een Alpenland. Die footprint willen we compenseren, wat neerkomt op een prijsverhoging van € 2,36 per persoon per reis of cursus. Uiteraard gaat dit extra bedrag niet naar Bergsportreizen of de NKBV, maar wordt het geïnvesteerd in een duurzaam energieproject. We doen dat in samenwerking met de Climate Neutral Group. Zij hielp ons met het berekenen van de gemiddelde CO2 footprint, waarna Bergsportreizen een duurzaam energieproject koos om deze footprint te compenseren. Bergsportreizen koos voor Cookstoves in Oeganda, een project met een Gold Standard certificaat, wat betekent dat het bijdraagt aan CO2-reductie, aan de gezondheid, en dat het een sociaal-economische impact heeft. Zo zorgt het koken op deze houtskoolovens voor minder ontbossing, minder nek- en rugklachten als gevolg van het dragen van hout, meer tijd voor onderwijs en ondernemen (in plaats van hout sprokkelen), en vier miljoen minder sterfgevallen per jaar als gevolg van koken op open vuur.

Waarom Cookstoves in Oeganda?
Een logische vraag is waarom Bergsportreizen niet investeert in een project in een berggebied, zoals Nepal. Het antwoord is dat daar op dit moment nog geen gecertificeerde klimaatprojecten zijn en we dus geen garantie hebben dat de financiële middelen daadwerkelijk worden ingezet voor CO2-reductie.

Kijk voor meer informatie over de Climate Neutral Group en de Gold Standard certificering op climateneutralgroup.com. Meer informatie over het Cookstovesproject in Oeganda.

Duurzaam vervoer naar de bergen

Wil je duurzaam reizen of heb je geen zin in carpoolen of files en laat je je graag rijden? Reis dan met de trein naar je bestemming. De meeste bestemmingen in ons programma zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer. Boek je treinkaartje voordelig via Treinreiswinkel.nl. Ook biedt Treinreiswinkel.nl speciaal voor jou als deelnemer Rail Inclusive Tour kaartjes aan. Deze treinreiskaartjes zijn meestal voordeliger, dan wanneer je losse kaartjes boekt. Bij last minute boekingen zijn de RIT kaartjes altijd voordeliger, dan wanneer je losse kaartjes boekt. Of kies voor carpoolen. Spreek af met je reisgenoten om naar de bestemming te reizen. Zodra je vertrek via ons is gegarandeerd, ontvang je de contactgegevens van je reisgenoten, zodat je gezamenlijk vervoer kunt regelen.