Bergwandelen

Oefenterrein - Bergwandelcursus
Wat er precies komt kijken bij een wandeltocht door de bergen, leer je tijdens een Bergwandelcursus van Bergsportreizen. In 2016 ging cursist Hein van de Kerkhof mee naar de Silvretta. Hij schreef hierover in Hoogtelijn 2-2016.

Lees meer.

Alpinisme

Uit de comfortzone - Alpiene Basiscursus
Als je wilt leren om zelfstandig op pad te gaan in alpien terrein, volg je een Alpiene Basiscursus (C1). Je leert veilig en gecontroleerd te wandelen en klimmen over gletsjers, sneeuwhellingen en in blokkenterrein. Onder leiding van een UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur leer je de basistechnieken van het alpinisme. Hoogtelijnredacteur Femke Welvaart ging voor Hoogtelijn 1-2016 mee op C1 in het Ötztal.

Lees meer.

Taart zonder kers - Mini Expeditie
Een avontuurlijke en flexibele instelling blijkt een voorwaarde tijdens een mini-expeditie van Bergsportreizen en Snow Leopard. In Hoogtelijn 1-2016 verscheen een reisverhaal van redacteur Ico Kloppenburg, die mee was op mini-expeditie naar de Chulu East & Far East. “Een prachtige trekking in Nepal met als kers op de taart een top van ruim 6.000 meter”, aldus Ico.

Lees meer.

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is ideaal voor mensen die willen genieten van de bergen in de winter. Hoogtelijnredacteur Marieke van Kessel ging mee naar Bosnië. Sneeuwschoenwandelen in Bosnië? Het is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor je wintervakantie, maar wel een bijzondere bestemming voor wie eens wat anders wil.

Lees meer.

Toerskiën

Veilig en niet te fanatiek - Introductie Toerskiën
Ooit wil Helma van Sandick de deur uitstappen van haar vakantiehuis in de Zwitserse bergen en door de besneeuwde natuur naar beneden skiën. Daarvoor moet zij het toerskiën beter onder de knie krijgen. Helma en haar man Dhyan volgden een introductiecursus.

Lees meer.

Vallen, opstaan en verdergaan - Introductiecursus Toerskiën
Op Introductiecursus Toerskiën in het Oostenrijkse Gargellen, een dorpje in Vorarlberg op de grens met Zwitserland. Hoogtelijnredacteur Ernst Arbouw ging voor Hoogtelijn 5-2016 mee op deze cursus voor skiërs met ruime piste-ervaring die de overstap naar toerskiën willen maken.

Lees meer.

De Haute Route op ski's - Zware Huttentocht
Een van de bekendste Haute Routes van de Alpen is de overschrijdingstocht tussen het Franse Argentière en Zermatt in Zwitserland. Een zevendaagse huttentocht op toerski’s. Hoogtelijnredacteur Florian van Olden ging vorig jaar deze winterse uitdaging aan. De tocht wordt omschreven als een prachtige, maar serieuze en zware onderneming met moeilijke aanlopen en pittige afdalingen.

Lees meer.

Winterworkshops

Een lawine aan inzichten - Lawineredding
Sonde, pieper, schep: je moet het allemaal bij je hebben zodra je off-piste gaat. Maar het belangrijkste instrument dat je niet mag vergeten is je hoofd, aldus Rolf Westerhof van het Snow Safety Center. Een hoofd vol kennis over lawinekunde.

Lees meer.

Mix van statistiek en praktijkfactoren - Workshop Lawinekunde
Hoe betrouwbaar is een helling onder bepaalde omstandigheden? Lawinekunde is een mix van statistiek en praktijkfactoren. Gerben Hofman wilde meer weten over de achterliggende natuurlijke invloeden. Hij vond die verdieping in de workshop Lawinekunde.

Lees meer.