Bergwandelcursus

Terug naar reisverhalenoverzicht

Wat er precies komt kijken bij een wandeltocht door de bergen, leer je tijdens een Bergwandelcursus van Bergsportreizen. In 2016 ging cursist Hein van de Kerkhof mee naar de Silvretta. Hij schreef hierover in Hoogtelijn 2-2016. Hein liep een meerdaagse tocht in de bergen en maakte kennis met de verschillende soorten terrein. In vijf actieve en gezellige dagen leerde hij wat er allemaal komt kijken bij zo’n wandeling op hoogte.

In het dorpje Galtür, gelegen in de Silvretta op de grens van Oostenrijk en Zwitserland, maak je kennis met je teamgenoten en de gids. Vanuit daar loop je naar de Jamtalhütte op 2165 meter; een comfortabele berghut waar je de komende nachten verblijft. De berghut is voorzien van een Trockenraum voor het drogen van kleren. Er is een warme douche, een uitgebreide menukaart en Wi-Fi. De tocht naar de berghut loopt via een verharde weg door het dal. “een mooie warming-up voor de rest van de dagen,” merkt Hein op.


Materiaal en theorie
In de middag leer je over materiaal. Hoe gebruik je een klimgordel, touw, helm, pickel en stijgijzers? Je gaat aan de slag met diverse veiligheidsaspecten die belangrijk zijn om verantwoord de gletsjer op te gaan, en je leert te zekeren. “Het is even oefenen, maar al snel hebben we de belangrijkste knopen onder de knie”, aldus Hein. Je bestudeert de kaart van het berggebied. “Addie wijst ons op het belang van een goede voorbereiding en planning. We leren in te schatten hoeveel tijd een bepaalde afstand in beslag neemt en wat het betekent als je de tijd, het weer of jezelf over- of onderschat.”

Oefenen op de gletsjer
Tijdens de bergwandelcursus leer je wandeltechnieken op de gletsjer, dus de stijgijzers gaan mee in je rugzak. Na een stevige wandeling bereik je de gletsjer, de Jamtal Ferner. “Addie laat ons om, over en door spleten en geulen lopen en leert ons hoe we onze pickel moeten gebruiken”. Via de top van Russkopf (2.693 m) maak je een mooie wandeltocht terug naar de hut.


Wisselvallig
Wees voorbereid op wisselvallig weer: “Na weken van prachtig zonnig weer, is het de volgende dag bijna winters. In regenkleding maken we een flinke dagtocht door mist, regen en zelfs sneeuw over de Breite Krone (3079 meter), de Bischofspitze (3029 meter) en de Grenzeckkopf (3048 meter)”, aldus Hein. Na een dag van ruim zes uur lopen krijg je in de hut een warm welkom met soep en bereid je je voor op een gletsjertocht over de Jamtal Ferner naar het hoogste punt van de week: de Gamsspitze van 3.114 m hoog. “Die dag worden we getrakteerd op geweldige vergezichten.” Na het genieten van de lunch op de top wandel je dezelfde route over de gletsjer terug naar de hut.

Klettersteig
Als toetje staat de Pfannknecht Scharte (2.793 m) op het programma. Via een klettersteig bereik je de top. “Ik geniet van het weidse uitzicht onder een regelmatig doorbrekend zonnetje” merkt Hein, voordat hij zijn bergwandelcursus afsluit met een mooie wandeling terug naar Galtür. Dat smaakt naar meer!

Wil jij ook leren wandelen in bergachtig terrein? Bekijk dan het aanbod aan bergwandelcursussen van Bergsportreizen.

Lees het hele verhaal in Hoogtelijn 2-2016.