Sneeuwschoenwandeltocht

Terug naar reisverhalenoverzicht

Sneeuwschoenwandelen is ideaal voor mensen die willen genieten van de bergen in de winter. Hoogtelijnredacteur Marieke van Kessel ging mee naar Bosnië. Sneeuwschoenwandelen in Bosnië? Het is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor je wintervakantie, maar wel een bijzondere bestemming voor wie eens wat anders wil.

Onthaasten in Vukov Konak
Via een onverharde weg rijd je vol ijs- en sneeuwresten de bergen in. Je overnacht in Vukov Konak, een traditioneel Bosnisch houten huis dat tegenwoordig dienst doet als berghut. De hut ligt op 1.300 meter hoogte, net buiten het dorp dorp Vŭc ja Luka. Je overnacht in eenvoudige gastenkamers, waar ooit granen, hooi en vlees werden gedroogd. De hut heeft geen Wi-Fi, maar wel een knusse huiskamer met een grote open haard en voor nog meer ontspanning een Finse sauna in de tuin. Vanuit de hut kun je diverse geheel of gedeeltelijk gemarkeerde (dag)wandelingen maken.Charmant slepen
Bijvoorbeeld een korte wandeling langs een beek vanuit de hut, de Babin Potok. Je loopt tussen de hoge naaldbomen, waarvan de takken bedekt zijn met sneeuw en vol hangen met baardmossen. “We wanen ons in de Ardennen, maar de borden met Cyrillische opschriften verraden dat we in de Balkan zijn”, merkt Marieke.

Warme winter
Het kan natuurlijk zijn dat er weinig sneeuw valt; “We hadden het al gezien vanuit de lucht, vlak voor de landing in Sarajevo: er ligt dit jaar helaas maar weinig sneeuw”, aldus Marieke. Hierdoor kan de weg naar de berghut Ozren een soort glijbaan worden van bevroren weggedeelten en modderig smeltwater. Gelukkig voor Marieke stelde de reisleidster Mieke Soeverein voor om een stuk ‘off-road’ te gaan, ofwel kriskras door het bos. “Het is stil in het bos; we horen alleen het geknars van de sneeuw onder onze sneeuw¬schoenen”, merkt Marieke. Na het passeren van enkele boerenschuren kom je uit bij de berghut Ozren. Verwacht niet dat de hut dezelfde charme heeft als de berghutten in de Alpen; “buiten zijn namen gekrast in de wit gepleisterde muren, binnen staan oude banken en tafels rondom een houtkachel. We krijgen koffie of thee en er wordt gul (zelfgestookte?) rakija geschonken uit een plastic fles. Aan de muren hangen kalenders met foto’s van hoge militairen en stoere jagers, in de vensterbanken doen afgedankte bergschoenen dienst als bloempot”, ziet Marieke.Naar de top van Crepoljsko
Er staat een beklimming op het programma, weliswaar zonder sneeuwschoenen. De route naar de top van de Crepoljsko (1.524 meter) kan nagenoeg sneeuwvrij zijn en modderig, dus vergeet dan je gamaschen niet. Je loopt eerst over de onverharde weg naar Vŭc ja Luka en daarna verder in westelijke richting, gestaag over de onverharde weg omhoog langs een aantal boerderijen. De schuurtjes met steile daken van verroest staalplaat en de antieke tractoren en vrachtwagens op het erf vallen je meteen op. Als je verder loopt, kom je boven de boomgrens waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving: groen-witte hellingen met naaldbomen en sneeuwvelden, kale akkers met hier en daar een hooiberg. Je pauzeert in een achthoekig houten café. “Er wordt koffie geschonken op Bosnische wijze: gemaakt van versgemalen koffiebonen en geserveerd in een džezva, een koperen potje met een lange steel”, aldus Marieke.

Sneeuw!
Als het meezit, ligt er genoeg sneeuw en kun je op pad met de sneeuwschoenen. Door het bos omhoog. “Binnen een uur is alles wit – het pad, de takken, de daken, zelfs de lucht. We lopen in een waas van wit en grijs en zien er in een mum van tijd uit als een stoet sneeuwpoppen.” Na een dag wandelen kom je terug in Vukov Konak. “We zetten onze schoenen te drogen bij de kachel en komen zelf weer op temperatuur in de sauna, onder een overweldigend mooie sterrenhemel. Mijn dag kan niet meer stuk.”

Wil jij ook mee op sneeuwschoentocht? Bekijk dan het aanbod aan sneeuwschoenwandelen van Bergsportreizen.

Lees het hele verhaal in Hoogtelijn 5-2017.