Leiding activiteiten

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan wordt de reis of cursus begeleid door een erkende tochtleider/instructeur of een internationale UIAGM-berggids.

Tochtleiders en instructeurs
Op de reizen van Bergsportreizen gaan NKBV-gecertificeerde tochtleiders en instructeurs mee. Ze beschikken over ruime alpiene ervaring, hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Ze leiden de tochten op vrijwillige basis. Op de Vreemde voettochten en de meeste alpiene tochten (huttentochten, gletsjertochten etc.) gaan Nederlandse tochtleiders mee. De singlepitch en multipitchcursussen worden praktisch net zo vaak door een Nederlandse instructeur geleid als door buitenlandse berggidsen.

Berggidsen
Berggids is in de Alpenlanden een beschermd en veelvoorkomend beroep. Een erkende berggids is te herkennen aan het UIAGM logo. Onze alpiene cursussen worden voornamelijk gegeven door internationaal erkende berggidsen (UIAGM), net als de toerskireizen. Bij een activiteit waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits tenzij bij de reis anders vermeld.

Bergwandelgidsen
Sommige reizen worden begeleid door (internationaal) erkende bergwandelgidsen, zogeheten International Mountain Leaders (IML's). De IML's die Bergsportreizen inzet zijn in de regel Nederlandssprekende gidsen.

Jeugdcursussen
Voor jeugdcursussen steken we veel energie in het vinden van Nederlandse instructeurs. Dit blijkt de laatste jaren steeds meer een probleem te zijn en niet altijd haalbaar te zijn voor alle cursussen. Het komt ook voor dat er bij de jeugdcursussen alleen Oostenrijkse gidsen als leiding mee gaan. De voertaal is in dan Duits.