Winterbergsport buiten de piste

Ver van de bewoonde wereld op vakantie in de besneeuwde bergen. Ook in de winter kun je met Bergsportreizen op vakantie. Of je nu gaat sneeuwschoenwandelen, toerskiën, freeriden of ijsklimmen, we hebben een reis op elk niveau. Volg een beginners- of gevorderdencursus om aan je winterskills te werken of ga mee op tocht. Op ontdekkingstocht buiten de piste.

Toerskiën

Trek met je ski’s de eerste sporen in de sneeuw. Ver weg van de gebaande pistes klim je naar witte toppen, waarna door de verse poedersneeuw naar beneden suist. Dat is toerskiën. Zonder skiliften te gebruiken op avontuur in het besneeuwde berglandschap. Want in plaats van dat de lift je naar de top van de berg tilt, ‘wandel’ je op eigen kracht naar boven. Op ski’s met stijgvellen en speciale bindingen. Wil je leren toerskiën? Volg dan een:
Off-piste techniekcursus: voor wie een rode piste parallel kan skiën, maar nog nooit off-piste heeft geskied
Introductiecursus Toerskiën: schaaf je off-piste skills bij en leer vervolgens meer van toerskitechnieken.
Basiscursus Toerskiën: als je al off-piste kunt skiën maar wilt leren toeren.
Gevorderdencursus Toerskiën: breid je toerskivaardigheden uit en maak eigen toerskitochten.

Ben je al bekend met toerskiën en wil je onder leiding van een gids op pad? Ga mee op toerski huttentocht en neem al je spullen voor in de hut mee de berg op. Liever lichter? Bij een toerski standplaatstocht maak je dagtochten vanuit één locatie.

Freeriden

Manoeuvreren op het scherpst van de snede, slim en snel naar beneden langs natuurlijke obstakels. Freeriden is zo min mogelijk omhoog lopen en zoveel mogelijk afdalen. Af en toe loop je stukjes omhoog, maar de poedersneeuw op je afdaling maakt vervolgens alles goed. Wil je freeriden? Ga deze winter mee op:
Off-piste techniekcursus: voor wie een rode piste parallel kan skiën, maar nog nooit off-piste heeft geskied
Introductiecursus Freeriden: schaaf je off-piste skills bij en leer over lawineberichten, tochtenplanning en lawineredding
Basiscursus Freeriden: als je al off-piste kunt skiën en grote couloirs wilt verkennen
Freeride huttentocht: voor als je als ervaren freerider van hut naar hut wilt trekken met ruim 10.000 hoogtemeters aan poederafdalingen

Sneeuwschoenwandelen

Met gids ga je op pad langs bevroren meren en besneeuwde bomen. Je ademt de frisse winterlucht in en hoort niets anders dan jouw sneeuwschoenen in de knisperende sneeuw. Ga mee sneeuwschoenwandelen met de NKBV en ontdek de bergen in de winter:
Basiscursus sneeuwschoenwandelen: voor als je in de toekomst zelfstandig tochten wilt maken. Je leert winterse omstandigheden te begrijpen en beheersen
Sneeuwschoen huttentocht: trek door het witte landschap neem al je spullen mee voor in de volgende hut
Sneeuwschoen standplaatstocht: maak licht bepakt dagtochten op je sneeuwschoenen vanuit één locatie

IJsklimmen

Klimmen in winterse omstandigheden? Het kan. En hoe! Wat is er spannender dan het beklimmen van een bevroren waterval? Stijgijzers en ijsbijlen in de aanslag. Ga mee ijsklimmen!
Basiscursus ijsklimmen: leer de beginselen van het ijsklimmen
Gevorderdencursus ijsklimmen: verbeter je technieken en vaardigheden

Meer wintervakantie

Wil je iets anders dan toerskiën, freeriden, sneeuwschoenwandelen of ijsklimmen? Je kunt deze winter met ons gaan winterkamperen en diverse trekkings maken in Scandinavië, ook met sledenhonden. Bekijk ons aanbod aan themareizen.

Voorbereid op pad

Wil je graag het off-pistelandschap ontdekken, maar ontbreekt het je aan ervaring of kennis? Volg een winterse workshop bij de NKBV. In eigen land volg je ter voorbereiding op je wintervakantie:

Workshop toerskiën
Workshop sneeuwschoenwandelen
Workshop ijsklimmen
Workshop drytoolen
Workshop lawinekunde
Workshop lawinepiepers

Voordat je boekt

Wie in de winter met de NKBV op vakantie wil, moet minimaal 18 jaar zijn. Basiskampen uitgezonderd. De voertaal van vrijwel alle reizen is Duits, tenzij er een NKBV-instructeur mee gaat.

In het het kenniscentrum vind je alle off-piste tips en tricks en informatie over waar je aan moet denken op het gebied van veiligheid en voorbereiding.